De nieuwste editie van de bekende blockchain-ranglijst uit China is onlangs weer verschenen. Op de lijst staat EOS (EOS) wederom bovenaan en heeft Ethereum (ETH) weer TRON (TRX) terug in gehaald.

Het Chinese Center for Information and Industry Development (CCID) brengt om de maand een nieuwe lijst uit waarop het de top cryptocurrencies op de markt rangschikt. De vijftiende editie kwam op 6 december uit, kort voor uitvoering van de “Istanbul” hard fork van het Ethereum-netwerk.

Dat is hoogstwaarschijnlijk ook de reden waarom Ethereum de tweede positie heeft teruggepakt. Zoals gisteren op SATOS was te lezen werd de hard fork onlangs met succes uitgevoerd. De aanpassingen moeten het netwerk verbeteren en zijn onderdeel van de uiteindelijke overgang naar Ethereum 2.0

Bitcoin (BTC) zag deze editie weer een lichte stijging; van de elfde positie naar de negende. Ripple (XRP) viel echter helemaal omlaag naar de achttiende plek.

Dat EOS aan de kop ligt is niet zozeer verrassend. De cryptocurrency staat al het hele jaar lang bovenaan deze lijst. Wat wel opvallend is, is dat Weiss Crypto Ratings onlangs EOS gedegradeerd heeft van een B naar een C- vanwege centralisatieproblemen up hun crypto-rangschikking.

Het CCID rangschikt de cryptocurrencies op een drietal criteria. Dat zijn technologie, innovatie en bruikbaarheid. Het is echter onbekend hoe het deze criteria precies toepast. Ondanks dat het CCID geaffilieerd is met het Ministry of Industry and Information Technology (MIIT), is het geen zogenaamde officiële lijst van de Chinese overheid.

China zet groots in op blockchain-technologie na de toespraak van president Xi Jinping eind oktober. Echter keurt het land nog steeds het gebruik van cryptocurrencies af.