Een zogenaamd Ethereum Improvement Proposal (EIP) heeft voor flink wat rumoer gezorgd binnen de Ethereum-gemeenschap. In het voorstel staat namelijk dat de ontwikkelaars een kleine vergoeding krijgen per gemined block. Daarmee kan de verdere ontwikkeling van het netwerk en onderzoek worden gefinancierd. Veel zijn er echter niet bepaald blij mee.

EIP 2025, ingediend door James Hancock, stelt voor om 0,0055 ETH per block voor onderzoek te reserveren. Dit zou voor 3.100.100 blocks gelden, wat neerkomt op een totaal bedrag van $3,6 miljoen op basis van de huidige ethereum (ETH) koers. Dit schoot bij sommigen binnen de Ethereum-community in het verkeerde keelgat.

Zo is er de investeerder Aftab ‘DCinvestor’ Hossain. Hij keurde het idee af en schreef in een tweet: “Experimentele financieringsmechanismen voor ontwikkelaars via block-beloningen zijn een no-go, zelfs als voor tests bedoeld is.” Hij gaf daarnaast aan dat het voorgestelde bedrag niet het probleem vormt, het hele idee erachter is het probleem, aldus Hossain.

Er waren ook community-leden die voorstellen deden voor alternatieve manieren om onderzoek te financieren. Anthony Sassano geeft aan tegen het voorstel te zijn, maar niet per se tegen het financieren van onderzoek en ontwikkeling van Ethereum. 

In een tweet geeft hij een aantal alternatieven. Zo noemt hij DAO’s en giften. Op deze manier zou het Ethereum-netwerk zo neutraal mogelijk blijven, een absolute must voor veel blockchain-fanatici.