Het Ethereum-netwerk heeft de Muir Glacier hard fork voltooid. Het doel van de hard fork was om de zogeheten difficulty bomb 4.000.000 blocks uit te stellen. Volgens de huidige berekeningen staat de verwerking van 4.000.000 blocks gelijk aan een tijdsbestek van ongeveer 611 dagen.

De hard fork volgt vrij kort na de Istanbul hard fork van 7 december en werd vandaag geactiveerd op block nummer 9.200.200.

Difficulty bomb

Wellicht heb je er al eens over gehoord, wellicht niet: De difficulty bomb is een mechanisme waarmee wordt bewerkstelligd dat de moeilijkheidsgraad waarmee een nieuw block op de blockchain wordt aangemaakt, toeneemt. Ethereum bereidt zich hiermee voor op de overstap van het netwerk naar het Proof-of-Stake (PoS)-consensus algoritme. Interessant is dat de noodzaak voor de Muir Glacier hard fork ontstond na de Istanbul hard fork, omdat bekend werd dat de timing van de difficulty bomb niet goed was berekend.

Overigens verliep de Muir Glacier update niet geheel zonder problemen. Zo rapporteerde Ethernodes dat Nethermind, een bedrijf dat Ethereum-applicaties bouwt voor ontwikkelaars en bedrijven, op het moment van schrijven nog steeds met synchronisatieproblemen kampt en een aantal blocks achterloopt. Het probleem omtrent Nethermind daargelaten, zou naar verluidt ongeveer 80% van het netwerk de Muir Glacier update al hebben doorgevoerd.

ethereum_muir_glacier_hard_fork_ethernodes_live_client_status

Afbeelding 1: Live client status van Nethermind (Bron: Ethernodes)

Sommige ontwikkelaars hebben hun zorgen geuit omtrent de difficulty bomb en stelden voor compleet van het algoritme af te stappen. Gezien de tijdsdruk besloot het team van developers echter de difficulty bomb nogmaals vooruit te schuiven.