Een van de oprichters van Ethereum (ETH), Vitalik Buterin, heeft op Twitter zijn versie van de roadmap van Ethereum gedeeld. Volgens Buterin zal de overstap naar Ethereum 2.0 nog vijf tot tien jaar gaan duren.

Ethereum 2.0 is de versie van Ethereum dat draait op het proof-of-stake (PoS) protocol. Door de overstap zullen miners niet langer meer nodig zijn, wat het netwerk zuiniger en schaalbaarder zal moeten maken.

Wanneer de overstap precies plaats zal gaan vinden is onduidelijk. Buterin stelt nu dat die overstap ergens in de komende vijf tot tien jaar plaats kan gaan vinden. Wel meldt hij dat er positieve ontwikkelingen zijn op het gebied van Ethereum 2.0.

“Dit is mijn benadering van hoe de volgende ~ 5-10 jaar eth2 en daarna eruit zouden kunnen zien.

De onderstaande roadmap weerspiegelt mijn eigen opvattingen, anderen (inclusief toekomstige versies van mij) hebben mogelijk verschillende perspectieven! Details kunnen natuurlijk veranderen als we nieuwe informatie of nieuwe technologie ontdekken.”

Hoewel de genoemde vijf tot tien jaar voor sommigen wellicht teleurstellend zijn, heeft Buterin nog wel een aantal positieve berichten. Zo stel hij in een vervolg tweet:

“Over het algemeen is er de afgelopen ~2 jaar een grote verschuiving geweest van “blue sky”-onderzoek, in een poging om te begrijpen wat mogelijk is, naar concreet onderzoek en ontwikkeling, in een poging om specifieke primitieven te optimaliseren waarvan we weten dat ze implementeerbaar zijn en deze te implementeren.”

Ondertussen ontvangen de kernontwikkelaars van Ethereum kritiek op hun voorstel om de Programmatic Proof of Work (ProgPow) update voor te zetten. Deze update zou ASIC-miners minder krachtig maken. Verschillende belanghebbenden hebben een petitie opgesteld om de update tegen te houden.