Onlangs heeft het Ethereum-netwerk met succes de ‘Istanbul’ hard fork uitgevoerd. De upgrade vond kort na middernacht (Nederlandse tijd) op 8 december bij blocknummer 9.069.000 plaats. Naar verluidt is het zonder problemen verlopen.

De hard fork introduceert zes nieuwe Ethereum Improvement Proposals (EIP’s) op het netwerk: EIP’s 152, 1108, 1344, 1844, 2028 en 2200.

De belangrijkste zijn EIP 1344, die het netwerk beter tegen DDoS aanvallen moet beschermen, EIP 152, welke zorgt voor betere compatibiliteit met equihash proof-of-work (PoW) cryptocurrencies en EIP’s 1108, 2028 en 2200 die de zogenaamde gas kosten op het netwerk verlagen.

Gas is de naam die gebruikt wordt voor transactiekosten op het Ethereum-netwerk en wordt betaald in fracties van ether (ETH) genaamd gwei.

De hard fork zou oorspronkelijk ook ervoor zorgen dat het netwerk van een PoW-protocol overstapt naar een zogenaamde programmatic Proof-of-Work (PoW) protocol waardoor mining voortaan eerlijker zou moeten verlopen. Dat is waarschijnlijk uitgesteld voor de “Berlin” update die begin volgend jaar moet plaatsvinden.

Istanbul is de laatste hard fork van Ethereum 1.x, St. Petersburg en Constantinopel waren al begin dit jaar doorgevoerd. Uiteindelijk is het doel om over te gaan naar Ethereum 2.0. Met 2.0 zal het netwerk de overstap maken naar een Proof-of-Stake (PoS) protocol als onderdeel van de “Serenity” update, wat in meerdere stappen zal verlopen.

Vanochtend was al op Satos te lezen dat de hard fork vooralsnog geen grote impact op de koers van ether heeft gehad. Deze is de afgelopen dagen zo rond de $150 blijven schommelen. Ook bleek vorige week dat er 342.000 ether, ter waarde van zo’n $50 miljoen, uit de Zuid-Koreaanse exchange Upbit was gestolen.