De eerste fase van het zogeheten testnet van Ethereum 2.0 zal waarschijnlijk al in april lanceren. Dat meldt Ethereum (ETH) medeoprichter Vitalik Buterin aan cryptocurrency nieuwssite The Block Crypto op 30 maart.

“De beste manier om na te denken over wanneer fase 0 mainnet-lancering zal plaatsvinden, is dat we eerst een multiclient testnet nodig hebben, dan wachten we tot dat het testnet enige tijd zonder problemen verloopt, en als dat het geval is, gaan we verder. Dit is een vergelijkbare procedure als wat we in 2015 voor ETH 1 hadden gedaan.

Het is dus niet gemakkelijk te voorspellen wanneer de lancering van het mainnet zal plaatsvinden, hoewel we absoluut zeer binnenkort multiclient-testnetten verwachten; april lijkt heel waarschijnlijk.”

Aldus Buterin, die meldt dat de lancering van het mainnet van ETH 2.0 wellicht nog enige tijd verwijderd kan zijn.  Specificaties van ETH 2.0 werden onlangs door technologiebeveiligingsbedrijf Least Authority gecontroleerd waaruit bleek dat het peer-to-peer (P2P) berichtensysteem alsmede het ‘block proposer’ systeem twee gebieden zijn met potentiele beveiligingsproblemen.

Buterin zegt dat het ETH 2.0 team momenteel bezig is om deze problemen aan te pakken, maar dat het wellicht problemen zijn die pas op de lange termijn opgelost kunnen worden.

Least Authority meldt dat het P2P-berichtensysteem een spamprobleem heeft en beveelt de implementatie van een zogeheten BAR-resistent protocol aan om spam te voorkomen. Buterin zegt dat het probleem al bestond in ETH 1.0 en het even duurde voordat de spam werd gereduceerd. Hij verwacht dat dit proces zich zal herhalen in ETH 2.0:

“Over het algemeen nemen we antispam voor netwerkbeveiliging absoluut serieus. ETH 1 heeft wat tijd nodig gehad om de netwerklaag te verharden en er zijn momenteel veel ogen gericht op netwerkproblemen. Ik verwacht dus dat DoS-problemen in de loop van de tijd zullen afzwakken.”

Nu het auditproces is afgerond door Least Authority is de volgende stap het uitvoeren van de multiclient testnet (waarschijnlijk dus in april) en een zogenaamd ‘bug bounty program.’ Dat is een soort deal om individuen die bugs vinden en rapporteren te compenseren.

Buterin onthulde vorige week nog zijn versie van de Ethereum 2.0 roadmap.