Ether (ETH) doet het sterk dit jaar. De grootste altcoin op de markt is verdubbeld in waarde sinds de jaarwisseling en is van ongeveer $130 naar $280 gestegen op het moment van schrijven. We beschrijven hieronder een aantal redenen die volgens analisten voor het bullish sentiment zorgen omtrent ether.

DeFi

Decentralised Finance (DeFi), een vorm van crypto-leningen, is enorm hard gestegen op het Ethereum-netwerk de afgelopen maanden. Volgens gegevens van DeFi Pulse is het totale bedrag dat in deze contracten is vastgelegd vorige week voor het eerst door $1 miljard heen gebroken. De verwachting is dat deze trend zich nog de komende tijd zal doorzetten en wellicht met een versnelling nu dat het door deze psychologische barrière heen is.

JPMorgan

Onlangs kwam naar buiten dat de grootste bank van de Verenigde Staten, JP Morgan Chase, in gesprek is om het Quorum blockchain-project te fuseren met Consensys, een van de grootste ontwikkelaars op Ethereum en opgericht door medeoprichter van Ethereum Joseph Lubin. De fusering zou ergens in de komende zes maanden moeten worden aangekondigd.

Safe Haven

Net als bitcoin (BTC), wordt ether steeds meer gebruikt als een zogenaamde “veilige haven” voor investeerders. Er wordt steeds vaker geïnvesteerd in ether ten tijde van onzekerheid of puur om de portfolio van investeerders te diversifiëren. Dat meldt een onderzoek van de San Jose State University eind vorig jaar.

320% premium

Momenteel betalen institutionele investeerders een premium van maar liefst 320% op ether via het Ethereum-fonds van Grayscale Investments. Het fonds biedt de mogelijkheid aan geaccrediteerde beleggers om een premium te betalen zodat ze niet direct in de altcoin hoeven te investeren. Dit soort hoge premie’s duiden meestal al aan op een groei van inkomend institutioneel geld.

Ethereum 2.0

Langzamerhand komt Ethereum 2.0 dichterbij. Het netwerk zal de komende maanden/jaren de overstap maken van een Proof-of-Work (PoW) protocol naar een Proof-of-Stake (PoS) model. Dit moet een van Ethereums grootste problemen oplossen: de schaalbaarheid. Momenteel kan het netwerk maar 15 transacties per seconde (TPS) aan. Met 2.0 zou het netwerk wellicht duizenden transacties per seconde aankunnen. Het kan echter nog wel even duren voordat het zover is, maar de hype omtrent het project lijkt al aan te slaan.

Bitcoin

Bitcoin (BTC) heeft tevens een sterk 2020 tot nu toe achter de rug. Meestal als de grootste cryptocurrency op de markt het goed doet, trekt het ook de rest van de markt en altcoins mee. Bitcoin was onlangs boven de 200 dagen MA uitgekomen, brak de psychologie grens van $10.000 en zit volgens veel analisten momenteel in een bull-markt. Ook de uitbraak van het coronavirus en de aankomende halving lijken grote factoren te zijn op de groei van de koers.

Hoogste prijs sinds juli

Met een prijs van $270 zit de koers van ether op zijn hoogste punt sinds begin juli, wat acht maanden geleden was. Volgens data van Coin Metrics is het aantal actieve adressen op het netwerk met 21,5% afgelopen week toegenomen alsmede het aantal transacties met 13,2%. De verwachting is dat deze uptrend de komende tijd zal doorzetten.