Veel blockchain-projecten kampen met schalingsproblemen. Zo kan het Ethereum-netwerk vergeleken met grote betalingsverwerkers als Visa maar zeer weinig transacties per seconde (TPS) verwerken. Sinds de recente Istanbul hard fork bestaat er echter de mogelijkheid dat Ethereum de concurrentie aan kan gaan met Visa.

De Ethereum Foundation werkt samen met de startup Iden3. In een recent gepubliceerd onderzoek stelt het bedrijf dat de “ZK-Rollup-functie” de verwerkingssnelheid van Ethereum vele malen kan versnellen. ZK staat voor “Zero Knowledge”, wat betekent dat bepaalde data niet nodig is om een transactie te kunnen verwerken.

Meer specifiek zou ZK-Rollup ervoor zorgen dat dergelijke data off-chain kan worden verwerkt, wat ruimte vrijmaakt voor de “main chain.” Doordat minder data nodig is, kunnen er meer transacties in een datablok worden gestopt, resulterende in een grotere doorvoer van transacties binnen het netwerk. 

De recente hard fork zou het mogelijk maken om de functie toe te passen. Dankzij EIP-1108 en -2028 worden de gasprijzen (transactieskosten) op een andere manier berekend, waarmee ZK-Rollout vele malen goedkoper zou zijn.

Iden3 schat dat Ethereum 6.300% meer transacties zou kunnen verwerken dankzij ZK-Rollup. Aangezien Visa nu ongeveer 2.000 TPS aan kan, en Ethereum slechts 30 TPS, zou Ethereum met deze functie dus aardig in de buurt komen van een grootmacht als Visa.

Al gaat het hier om een schatting, de constante ontwikkelingen van platformen als Ethereum lossen stukje bij beetje de bestaande problemen op. En wie weet neemt een gedecentraliseerde Ethereum in te toekomst het stokje over van het gecentraliseerde Visa.