De core developers, oftewel hoofdontwikkelaars, van Ethereum (ETH), hebben wederom besloten om toch door te zetten met de implementatie van de zogenaamde Programmatic Proof of Work (ProgPow) update.

ProgPow zou het Ethereum-netwerk resistenter moeten maken tegen ‘ASIC’ apparatuur. Dat moet ervoor zorgen dat niet alleen grote mining-farms ether kunnen minen, maar dat iedereen mee kan doen, dus ook kleine miners met alleen een GPU thuis. De bedoeling is dat dit het netwerk eerlijker en gedecentraliseerder maakt.

De hard fork voor ProgPow staat gepland om ergens in juli dit jaar doorgevoerd te worden. Het zal enkele weken zijn na de invoering van ethereum improvement proposal (EIP) 1962, die enkele kleine verbetering bevat en in juni zal plaatsvinden.

Controversieel?

Het is de derde keer dat de ontwikkelaars besloten hebben om met de ProgPow update door te zetten. Het is een wat controversieel item in de gemeenschap en niet iedereen is voor de implementatie ervan. Er zijn zorgen dat deze hard fork wellicht weer voor een splitsing zal zorgen van het netwerk en de community.

Een dergelijke splitsing gebeurde al een paar jaar geleden. De hack van de decentralized autonomous organization (DAO) op Ethereum zorgde voor de verlies van 3,6 miljoen ETH waardoor Ethereum Classic (ETC) ontstond.

James Hancock, hard fork coördinator van Ethereum, zegt dat een splitsing deze keer onwaarschijnlijk is. Volgens hem is ProgPow de meest “ready to go” van alle EIP’s tot nu toe:

“Ik heb geen bewijs gezien dat er een ideologie is of dat mensen bereid zijn om op te treden en daadwerkelijk een netwerk splitsing uit te voeren. Als ik het mis heb, zal ik ontslag nemen als hardfork coördinator. “

Er zijn twee ontwikkelaars die hebben aangegeven dat zij tegen ProgPow zijn: Amen Soleimani, CEO van SpankChain en Martin Köppelmann van OpenEthereum. De twee zijn uitgenodigd om hun bezwaar te onderbouwen tijdens de volgende meeting. Ontwikkelaar Hudson Jameson zegt echter dat het onwaarschijnlijk is dat zij de beslissing weer zullen terugdraaien:

“Er zal voldoende tijd zijn voor openlijke discussie, maar die zal de beslissing niet echt veranderen, we zijn al meerdere keer heen en weer gegaan en hebben het drie keer goedgekeurd.”

De andere reden waarom sommige mensen terughoudend zijn omtrent ProgPow is vanwege Ethereum 2.0. ETH 2.0 stapt sowieso af van een PoW-systeem en schakelt over naar een Proof of Stake (PoS) systeem. Echter kan de invoering hiervan wellicht nog een aantal jaren duren.