De ProgPow-code die werd ontwikkeld voor het Ethereum-netwerk zal onderzocht gaan worden door een derde partij. Dit meldt de Ethereum-ontwikkelaar Hudson Jameson na een meeting op 26 april met andere ontwikkelaars. Met ProgPow hopen de ontwikkelaars ASIC-miners minder krachtig te maken, wat verschillende voordelen met zich mee zal brengen.

Terwijl miners vroeger nog met hun CPU konden minen, werden later GPU’s, of videokaarten, vele malen beter voor mining. Naarmate cryptocurrencies en mining steeds populairder werden, begonnen fabrikanten specifieke chips te ontwikkelen voor crypto-mining; ASIC-miners.

Deze chips zijn veel efficiënter dan GPU’s. Een steeds groter deel van de miners bestaat dan ook uit dit soort ASIC-machines. Echter zijn ze vaak duurder dan de gemiddelde videokaart waardoor alleen grote bedrijven met voldoende kapitaal deze chips gebruiken. Zij kopen deze machines bovendien vaak in grote hoeveelheden tegelijk.

Dit betekent dat een groot deel van de rekenkracht bij deze bedrijven komt te liggen. En dit schaadt het niveau van decentralisatie van een blockchain-netwerk. De Ethereum-ontwikkelaars willen het verschil in kracht tussen ASIC-miners en GPU-miners weer gelijk trekken door middel van ProgPow.

Er bleek echter enige onenigheid te bestaan of de aanpassing aan het protocol nou wel of niet kon worden geïmplementeerd. De implementatie ervan werd eerder in februari al goedgekeurd, echter bedachten de ontwikkelaars zich toen. Zij besloten te wachten totdat een derde partij de code volledig heeft onderzocht.

Nu is er $50.000 vrijgemaakt om een auditor in de arm te kunnen nemen. Deze partij zal de code onderzoeken op fouten en andere mankementen. Deze auditor zal volgens Jameson “deze week of volgende week” aan de slag gaan. Het is nog niet duidelijk wanneer het onderzoek zal zijn afgerond.