Libra is sinds de aankondiging in juni al een controversieel onderwerp, voor zowel Facebook zelf als voor de wereldwijde toezichthouders. Hoofd van het project, David Marcus, blijft optimistisch en gaat uit van een lancering in het aankomende jaar. Uit uitgelekte opnames blijkt echter dat Mark Zuckerberg wist dat het project met sterke tegenwind te maken zou gaan krijgen.

Op 1 oktober publiceerde The Verge een aantal interne besprekingen tussen Zuckerberg en Facebook-medewerkers. Hierin kwamen een aantal interessante punten omtrent Libra naar voren.

De zorgen van medewerkers over toenemende druk en het mogelijk uiteenvallen van het sociale media platform, zijn de punten die het meeste terugkomen in de gesprekken. In twee afzonderlijke bijeenkomsten in juli probeerde Zuckerberg deze zorgen te temperen. The Verge heeft hiervan transcripties en audiobestanden weten te bemachtigen.

Zuckerberg gaf aan, in relatie tot Libra, dat het project mogelijk wordt gelanceerd zonder een bijbehorend token. Libra is bezig met het bouwen van een digitaal platform via de Libra Association, welke verder reikt dan alleen een digitale valuta.

Opmerkingen van Zuckerberg hinten naar een gefaseerde roll-out in verschillende landen.

“We testen op dit moment in India. We werken in Mexico en een aantal andere landen om dit breed te kunnen implementeren. De hoop is dat we het voor het einde van dit jaar op veel plaatsen met bestaande valuta kunnen uitrollen.”

Hij benadrukte het belang van het ecosysteem wat rondom Libra wordt gebouwd.

“We hebben dit grotere, of op zijn minst meer exotische, project rond Libra, welke bedoeld is om een nieuw soort digitaal geld te creëren ​​dat wereldwijd kan werken.”

Verder gaf de CEO van Facebook aan dat Libra bewust vroegtijdig is aangekondigd, wat deels de reden is voor de tegenwind die het project te verduren krijgt van toezichthouders. Zuckerberg wilde dat de feedback van het globale ecosysteem op het project op een meer ‘raadgevende’ manier ontvangen.

“Maar een deel van wat we proberen te doen in het algemeen bij deze grote projecten nu, die zeer sociaal belangrijke aspecten van de samenleving raken, is een meer adviserende benadering. Dus dat we niet alleen maar opdagen en zeggen: ‘Oké, hier lanceren we dit. Hier is een product, je app is bijgewerkt, nu kun je Libra’s gaan kopen en rondsturen.’ “

Hij voegde hier nog aan toe,

“Het gaat een lange weg worden. We hadden dit een soort van verwacht.”

Ondanks protesten van toezichthouders wereldwijd, denkt Zuckerberg dat de lancering van Libra een van de gemakkelijkere projecten zal worden voor Facebook om te lanceren.