Input Output HK (OHK), de ontwikkelaar van Cardano (ADA), heeft op 25 maart de langverwachte “Ouroboros Hydra” gelanceerd.

Hydra is een zogenaamde second layer schalingsoplossing voor de blockchain van het Cardano-netwerk. Het nieuwe protocol zorgt ervoor dat transacties off-chain uitgevoerd kunnen worden waardoor het netwerk veel meer transacties dan voorheen aankan.

De naam Hydra refereert naar het meerkoppige slangenmonster uit de Griekse mythologie. Met Cardano’s Hydra genereert elke gebruiker die verbinding maakt met het netwerk tien “hoofden,” dit zijn extra doorvoerbanen voor gegevens en transacties.

IOHK meldt dat elk Hydra hoofd ongeveer 1,000 transacties per seconde (TPS) aan zou kunnen. Volgens eigen onderzoek zou dit proces nog verder geoptimaliseerd kunnen worden waardoor het netwerk zelfs een miljoen TPS aankan.

Schaalbaarheid is al langer een groot probleem voor vele blockchains en met deze snelheden zou het Cardano-netwerk zelfs meer transacties per seconde aankunnen dan bijvoorbeeld de internationale betalingsverwerker Visa.

Hydra is het resultaat van een vijf jaar lang project tussen onderzoekers van IOHK en partners bij het blockchain onderzoeksteam van de universiteit van Edinburgh. Het project is gesubsidieerd door de Europese Unie (EU). Professor Aggelos Kiayias, directeur van het Blockchain Lab van de Edinburgh universiteit, zegt:

“Het oplossen van de schaalbaarheidskwestie is de heilige graal voor de hele blockchain-sector. Het is tijd om een principiële, op bewijs gebaseerde aanpak toe te passen bij het ontwerpen en ontwikkelen van schaalbare blockchain-oplossingen en dit onderzoek is een beslissende stap in deze richting.”

Charles Hoskinson, CEO van IOHK meldt het volgende:

“Onze Ouroboros Hydra-oplossing is het resultaat van een kolossale internationale onderzoeksinspanning van vijf jaar, gericht op het oplossen van de beveiligings- en schaalbaarheidsproblemen die van invloed zijn op blockchain. Eenmaal geïmplementeerd, kan het Cardano blockchain-platform worden geschaald om meer transacties te verwerken dan welk ander blockchain- of traditioneel betalingssysteem dan ook.”

Klik de link hieronder om een uitgebreidere toelichting over Hydra te lezen van prof. Kiayias:

Kik hieronder voor een algemenere artikel over Ouroboros, het consensus mechanisme van Cardano:

Later vandaag geeft IOHK een live update over de verdere ontwikkeling van Cardano, voornamelijk de “Byron reboot:”