Binnen de Bitcoin Cash (BCH) community bestaat al enige tijd onenigheid omtrent een voorgestelde miner-belasting. Doordat een deel van de miners het niet eens was met het voorstel, dreigde er een zogenaamde hard fork plaats te vinden. Deze splitsing van de blockchain lijkt nu steeds onwaarschijnlijker te worden.

Elke bitcoin cash miner zou de belasting moeten betalen door een deel van de block-beloning in te leveren. Dit deel zou vervolgens gebruikt worden om de ontwikkeling van het Bitcoin Cash-netwerk te stimuleren. Mede als gevolg van zorgen omtrent centralisatie ontving het voorstel veel kritiek.

Bitcoin ABC, de grootste node client, kondigde aan het voorstel te implementeren in zijn nieuwste versie. Echter zou de belasting pas worden geactiveerd zodra 66,6% van de miners voor het voorstel stemt. De CEO van BTC.TOP, Jian Zhuoer, was de bedenker van de belasting.

Zhuoer ziet nu echter in dat het veel rumoer binnen de community heeft veroorzaakt. Hij liet onlangs weten daarom tegen het voorstel te zullen stemmen. Zijn miners maken ongeveer 2,9% van het totaal uit en aangezien hij de originele bedenker is van het voorstel is het nu onwaarschijnlijk dat 66,6% van de miners voor het voorstel zal stemmen.

Ook de Bitcoin Cash-oprichter Roger Ver heeft al laten weten tegen het voorstel te zullen stemmen. Eerder was er nog onduidelijkheid, hij zou namelijk een van de partijen zijn die het voorstel juist steunden. Later kondigde hij publiekelijk aan tegen het voorstel te zijn.

Bitcoin ABC blijft het voorstel echter nog altijd steunen. Het voorstel is zelfs al geïmplementeerd in de nieuwste uitgebrachte versie van de client. Echter is het dus onwaarschijnlijk dat de belasting ook daadwerkelijk geactiveerd zal gaan worden.