Zes grote centrale banken zijn van plan om in april te ontmoeten om over central bank digital currencies (CBDC) te praten. Dat meldt het Japanse Nikkei op 6 februari.

Vorige maand kondigde zes centrale banken aan dat zij samen onderzoek gaan doen naar CBDC’s, oftewel nationale digitale valuta. Dat zijn De Bank of England, de Bank of Japan, de Bank of Canada, de Europese Centrale Bank (ECB), Sveriges Riksbank en de Zwitserse Nationale Bank.

De banken werken samen met de Bank for International Settlements (BIS) alsmede de commissie betalingen en marktinfrastructuren (CPMI) en de Financial Stability Board (Raad voor Financiële Stabiliteit, FSB). De groep wordt geleid door Benoît Cœuré, hoofd van innovatie bij BIS, en Jon Cunliffe, adjunct-gouverneur van de Bank of England.

De ontmoeting zal plaatsvinden in april in Washington tijdens een conferentie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het is de eerste ontmoeting van deze groep waarvan de oprichting voortvloeit uit zorgen omtrent de libra van Facebook en de digitale yuan van China.

De groep van centrale banken richt zich op onderzoek omtrent cybersecurity en grensoverschrijdende betalingen met CBDC’s en deelt deze gegevens met elkaar. Dat zal wellicht ook het doel zijn van de aankomende ontmoeting.

CBDC’s zijn meestal zogenaamde stablecoins waarvan de waarde gekoppeld is aan de nationale valuta van het land. Alhoewel sommige centrale banken van plan zijn blockchain-technologie toe te passen worden deze CBDC’s vaak onderscheden van andere cryptocurrencies omdat ze gecentraliseerd zullen zijn. China zal wellicht het eerste land ter wereld zijn die een CDBC gaat uitgeven. Takako Masai, bestuurslid van de Bank of Japan, zegt het volgende:

“In Japan hebben we nog geen plannen om digitale valuta’s van centrale banken uit te geven. Maar we moeten ons inspannen, zodat we klaar zijn om te reageren, voor het geval de vraag van het publiek naar digitale valuta van de centrale bank dramatisch toeneemt.”

Group of Seven

In gerelateerd nieuws hebben Japanse wetgevers zojuist aangegeven dat Japan zich moet gaan voorbereiden op de uitgave van nationale digitale valuta als antwoord op China. Tevens moet het onderwerp op de agenda voor de G7 ontmoeting in juni. Dat meldt persbureau Reuters op 7 februari.

De G7 is een internationale intergouvernementele organisatie dat bestaat uit de zeven grootste economieën ter wereld: Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. In 2014 werd Rusland eruit gegooid vanwege de annexatie van de Krim. De volgende topontmoeting staat gepland voor 10 juni in de VS.

Akira Amari, voormalig minister van Financiën en lid van de liberale democratische partij (LDP), zegt:

We leven in een stabiele wereld onder leiding van de dollar. Hoe moeten we reageren als een dergelijke stichting instort en aanleiding geeft tot een strijd voor valuta suprematie?

Japan moet nauw samenwerken met de Verenigde Staten. Als onderdeel van dergelijke inspanningen moeten we de Verenigde Staten vragen om (digitale valuta) als voorzitter op de G7-agenda te zetten.