De gegevenskwaliteit zal met 50% toenemen tegen 2023 voor bedrijven die smart contracts gebruiken. Dat voorspelt een nieuw onderzoek uitgevoerd door Gartner, een internationaal onderzoeks- en adviesbureau, gepubliceerd op 30 januari.

Volgens Gartner zal het gebruik van zogenaamde smart contracts, zakelijke contracten op een blockchain die men digitaal kan verifiëren, volgen en onomkeerbaar zijn, een positief effect hebben op bedrijven en organisaties:

“Wanneer een organisatie blockchain smart contracts gebruikt, ongeacht of deze extern of vrijwillig worden opgelegd, profiteren ze van de bijbehorende toename van de gegevenskwaliteit.”

Aldus Lydia Clougherty Jones, onderzoeksdirecteur bij Gartner. Alhoewel de datakwaliteit zal toenemen, zal de gegevensbeschikbaarheid afnemen, meldt het rapport, omdat blockchain-technologie traditionele bedrijfsprocessen vervangt:

“Deze variabele kan deelnemers in een slechtere positie achterlaten dan wanneer ze niet zouden deelnemen aan het smart contracts-proces van blockchain. Als zodanig zou de algehele beschikbaarheid van gegevens tegen 2023 met 30 procent afnemen.”

Toch zou het netto-effect enorm positief zijn voor bedrijven, meldt het onderzoek. Niet alleen de gegevenskwaliteit zou verbeteren, maar ook het investeringsrendement (ROI) op data-analyse. Automatische verificatie zou ervoor moeten zorgen dat de kwaliteit van gegevens betrouwbaarder is waardoor beslissingen transparanter en efficiënter worden.

Toch meldt het onderzoek ook dat de technologie achter smart contract momenteel nog erg in de kinderschoenen staat en dat de adoptie ervan langzaam is. Gartner adviseert bedrijven om pilots uit te voeren voor basisprocessen met niet-gevoelige data. Mocht dat succesvol zijn dan kan de overstap worden gemaakt naar complexere smart contracts waar meerdere partijen bij betrokken zijn.

Momenteel is de meest prominente blockchain die smart contracts draait ethereum (ETH). Ethereum ziet de laatste tijd een enorme groei in decentralized finance (DeFi), waarbij gebruik wordt gemaakt van smart contracts voor leningen. Onlangs kwam naar buiten dat er inmiddels bijna $1 miljard opgesloten zit in DeFi contracten.