Square Crypto, het cryptocurrency betaalbedrijf van Twitter CEO Jack Dorsey, heeft een patent ontvangen op 21 januari van de United States Patent and Trademark Office (USPTO).

In het patent staat een nieuwe technologie beschreven die het mogelijk moet maken om betalingen met cryptocurrencies direct en in real-time om te zetten naar fiatvaluta. Dat moet ervoor zorgen dat men in de toekomst met cryptocurrencies kan betalen in winkels en dat het betaalde bedrag direct omgezet kan worden in een valuta naar keuze:

“In het bijzonder laat de huidige technologie toe dat een eerste partij in welke valuta dan ook betaalt, terwijl de tweede partij in welke valuta dan ook kan worden uitbetaald. Op deze manier biedt de technologie voordelen die de drempels voor transacties wegnemen die internationale handel of handel met bepaalde soorten valuta kunnen belemmeren.”

Adoptie

Enige technische details over het project zijn vooralsnog onbekend. Volgens Square zijn er een paar redenen die de adoptie van cryptocurrencies vooralsnog belemmert en die deze technologie kan oplossen:

“Virtuele valuta en vooral cryptocurrencies zoals bitcoin (BTC), ethereum (ether, ETH), litecoin (LTC), etc. zijn de laatste jaren steeds populairder geworden.

Alle cryptocurrencies hebben hetzelfde nadeel dat ze niet algemeen geaccepteerd worden. Momenteel worden cryptocurrencies, zoals bitcoin, niet geaccepteerd door de meeste detailhandelaren, of zelfs niet door de meeste online handelaren.

Het gebrek aan massa-adoptie van cryptocurrencies tot nu toe kan worden toegeschreven aan een aantal verschillende factoren. Ten eerste is bekend dat cryptocurrencies worden geassocieerd met lange transactietijden.”

Square meldt dat er kleine stappen zijn genomen om transactietijden te verkorten, maar dat ze over het algemeen nog te lang duren om praktisch te zijn. Een kopje koffie kopen, waarvan de transactie uren kan duren, wordt als voorbeeld genoemd dat niet bepaald handig is.

Een tweede reden die opgenoemd wordt is de anonimiteit. Kooplieden vermijden liever crypto doordat het vaak geassocieerd wordt met witwaspraktijken en illegale transacties. Als derde reden wordt de volatiliteit van de markt opgenoemd, ook een risico dat kooplieden liever niet nemen.

Lightning Development Kit

Square heeft nog een aankondiging gemaakt op dezelfde dag. Het bedrijf is bezig met het bouwen van een ontwikkelingskit voor het Lightning Network (LN). LN is een open source layer-2 project voor bitcoin, die  snellere en goedkopere transacties mogelijk maakt. De Lightning Development Kit (LDK) moet ervoor zorgen dat Lightning direct met bestaande wallets kan worden geïntegreerd.

“We spraken met tientallen wallet-ontwikkelaars. Wat we hoorden was een verlangen naar flexibiliteit bij het integreren van Lightning. Wallets en applicaties vereisen verschillende opslag- en back-upmechanismen, beveiligingsbenaderingen, gebruikerservaring-afwegingen en meer. Dat betekent dat de oplossing is om voor meer wallets te bouwen, niet minder.”