De groep van 20 (G20), een internationaal forum voor overheden en centrale banken bestaande uit 19 landen en de Europese Unie (EU), spoort zijn leden aan om de regelgeving omtrent cryptocurrencies (als bitcoin (BTC)) van de Financial Action Task Force (FATF) in te voeren.

Meedere financiële leiders uit de G20 drongen tijdens een ontmoeting afgelopen weekend (22 en 23 februari) in Saoedi-Arabië aan om deze normen voor digitale valuta van de FATF, de internationale toezichthouder voor anti-witwaspraktijken, te hanteren.

“Voortbouwend op de declaratie van 2019, dringen wij landen erop aan om de onlangs goedgekeurde FATF-normen (Financial Action Task Force) voor virtuele activa en gerelateerde providers te implementeren.”

Aldus een verklaring van de G20. De FATF had vorig jaar juni richtlijnen opgesteld voor cryptocurrency-exchanges. De bedoeling is dat exchanges voortaan klantgegevens en transactiegegevens opslaan, waaronder namen, rekeningnummers, locaties en gegevens over afzender en ontvanger.

Ook stablecoins, cryptocurrencies gekoppeld aan een fiatvaluta, werden besproken tijdens de meeting. Volgens de G20 moeten deze eerst goed onder de loep genomen worden alvorens ze toegestaan zijn:

“We herhalen onze verklaring uit oktober 2019 met betrekking tot de zogenaamde ‘global stablecoins’ en andere soortgelijken dat dergelijke risico’s moeten worden geëvalueerd en naar behoren aangepakt voordat ze in werking treden. We ondersteunen de inspanningen van de FSB [Financial Stability Board] om regelgevende aanbevelingen met betrekking tot deze regelingen te ontwikkelen.”

Toch geeft de G20 ook aan dat ze de voordelen van de technologie hieromtrent erkennen:

“We erkennen de noodzaak om internationale grensoverschrijdende betalingsregelingen te verbeteren om goedkopere en snellere overboekingen mogelijk te maken, ook voor afwikkelingen. We vragen de FSB, in coördinatie met de Commissie betalingen en marktinfrastructuren (CPMI) en andere relevante normalisatie-instellingen en internationale organisaties, om een ​​stappenplan te ontwikkelen om de internationale grensoverschrijdende betalingsregelingen tegen oktober 2020 te verbeteren.”

Hier in Nederland staan we nog te wachten op de invoering van nieuwe wetgeving uit de Wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering (Wwft). Deze nieuwe toezichtregels vloeien voort uit de nieuwe AMLD5 regelgeving van de EU. Echter gaat de Nederlandse overheid een stap verder dan Europa voorschrijft door strengere regels in te voeren. De nieuwe regelgeving zou eigenlijk begin dit jaar van kracht gaan, maar het is momenteel onduidelijk wanneer dit daadwerkelijk zal zijn. Klanten van SATOS zullen er hoogstwaarschijnlijk niets van merken.