Steeds meer gevestigde namen binnen de financiële wereld beginnen de mogelijkheden en waarde van bitcoin in te zien. Deze week kwam Deutsche Bank met een rapport waarin ze voor hun Europese klanten een lijst van 24 mogelijke ontwikkelingen voor het komende decennium bespreken. Het eerste hoofdstuk van het rapport trapt meteen sterk af met de titel “The end of fiat money?” waarin wordt uiteengezet hoe en waarom ons huidige financiële systeem piept en kraakt.

De grote bank verwacht de komende jaren een groeiend wantrouwen jegens het huidige financiële systeem en fiatgeld en een toenemende vraag naar alternatieve vormen van geld. Er moet meer en meer geld bijgedrukt worden om het systeem in stand te kunnen houden en we lijken nu tegen de grenzen van het systeem aan te lopen. Onderstaande quote is afkomstig uit het rapport en noemt gekscherend bitcoin als mogelijke oplossing.

“Will fiat currencies survive the policy dilemma that authorities will experience as they try to balance higher yields with record levels of debt? That’s the multi-trillion dollar (or bitcoin) question for the decade ahead.”

Het is niet de eerste keer dat een gerenommeerde instelling of figuur uit de financiële wereld zijn zorgen uit over de staat van het financiële systeem. De schrijver van het rapport van Deutsche Bank gaat zelfs zo ver door te stellen dat bitcoin in 2030 de dominante munteenheid kan zijn als banken en overheden hun zaken niet snel op orde krijgen. De grote vraag is dus of jij gelooft dat overheden en centrale banken in staat zijn om de zaak nog op de rails te krijgen.

Tot nu toe lijkt dat niet het geval. Deze week kondigde de Europese Centrale bank doodleuk het nieuwe stimuleringsprogramma aan waarmee er meer dan €400 duizend euro per minuut de economie ingepompt gaat worden. De oplossing voor de enorme berg schulden die we hebben? Nog meer schulden maken! Gelukkig hebben we nu bitcoin en gaan steeds meer mensen de waarde van geld met harde monetaire eigenschappen inzien.