Soms is het goed om tussen al het geweld op de markt en de vele nieuwsberichten even terug te gaan naar de basis. Waar is bitcoin eigenlijk voor gemaakt? Bitcoin is een digitale vorm van cash met enkele bijzondere eigenschappen. Die eigenschappen maken dat bitcoin voor verschillende doeleinden kan worden ingezet. In deze nieuwsbrief wil ik het met jullie hebben over de definitie van het woordje cash. Wat betekent het nou precies in relatie tot bitcoin? En is bitcoin eigenlijk wel een digitale vorm van cash geld? Het antwoord korte antwoord: ja, bitcoin is cash.

Wat begrijpen mensen niet aan het woord cash?

Wat?

Bitcoin is de afgelopen jaren enorm in waarde toegenomen en dat heeft een hoop oplichters en goudzoekers het wereldje ingelokt. Die zijn vervolgens op creatieve wijze met de technologie aan de slag gegaan om zogenaamd verbeterde versies van bitcoin te maken. Hét grote argument dat ze gebruiken? “Bitcoin kan nooit cash worden omdat het maar 7 transacties per seconde kan verwerken.” Die figuren hebben er weinig van begrepen. Wat bitcoin bijzonder maakt is dat je zonder iemand te hoeven vertrouwen waarde kunt overmaken naar anderen. Grotere blokken of een snellere bloktijd gaat ten koste van de decentralisatie van het netwerk.

Waarom moet ik dat weten?

Hét magische idee achter Bitcoin Cash is om de blokken groter te maken. Maar het probleem is dat de blockchain dan op termijn veel te groot wordt. Met als gevolg dat je in de toekomst alleen met een groot datacenter een Bitcoin Cash-node kunt draaien. Terwijl het idee van Bitcoin juist is dat iedereen mee kan doen, je wilt een zo gedecentraliseerd mogelijk netwerk hebben. Dat maakt het een krachtig geheel. Gecentraliseerde vormen van geld hebben we al genoeg.

In het kort

Digitaal cash betekent niet dat het mogelijk móét zijn om alle wereldwijde betalingen via het Bitcoin netwerk te doen. Dat is een utopie. Het gaat erom dat we een vorm van geld hebben die door geen enkele macht of overheid kan worden gecontroleerd. Een vorm van geld die we zonder te hoeven vertrouwen op andere naar elkaar kunnen overmaken. Een vorm van geld die niet zomaar kan worden bijgedrukt. Dat is bitcoin, dat is digitaal cash. Alle andere projecten zijn gebaseerd op de valse beloften van oplichters die uiteindelijk keihard worden opgegeten door bitcoin.

En oja, met het Lightning Network en andere schaalbaarheidsoplossingen kan er in de toekomst ook prima voor je dagelijkse bakkie koffie of boodschappen worden betaald met bitcoin. Maar de basislaag, de bitcoin-blockchain moeten we niet verkloten door de blokken te vergroten of bloktijd te verkorten.

Korte Koersblik

crypto koers 360

De bovenstaande koersgegevens zijn op dinsdag 14-04-2020 om 13:00 overgenomen van coin360.com

Dan is het weer tijd voor de koers! De bitcoin koers zweeft nu al een paar dagen binnen een hele kleine range met als onderkant de $6700 en als bovenkant de $7100. Op de korte termijn lijkt er even sprake van een tricky scenario, maar als je naar de economie in zijn geheel kijkt kan het komende jaar heel bijzonder worden voor bitcoin. Helemaal als je daar ook nog eens de aanstormende halving bij optelt.

Dat was hem weer voor de ze week. Wij gaan nu weer aan de slag om jou volgende week dinsdag weer een kakelverse nieuwsbrief te serveren. Voor nu bedankt voor het lezen, hou je haaks in de quarantaine, blijf vooral bitcoin kopen en tot snel!