Als goud de dollar niet meer dekt, wat geeft de dollar dan nog waarde?

De dollar is de belangrijkste en meest gebruikte valuta ter wereld, maar wat geeft de dollar eigenlijk waarde? Is het niet heel eng dat ons hele financiële systeem afhankelijk is van een munt zonder intrinsieke waarde die ook nog eens onbeperkt kan worden bijgedrukt door één autoriteit? Oorspronkelijk begon de dollar als een door goud gedekte munt. Je kon bij de Amerikaanse overheid je dollars inwisselen voor een vaste hoeveelheid goud.

Middels de Gold Standard Act van 1900 was afgesproken dat je voor ongeveer $0,73 één gram goud kon krijgen, en andersom.

Dat duurde niet lang, want in 1971 werd de goudstandaard door toenmalig president Nixon definitief opgeheven. Vanaf dat moment was de dollar dus een ongedekte munt waarvan de waarde volledig op vertrouwen is gebaseerd. Maar is dat wel zo? Of zijn er misschien andere machten die ervoor zorgen dat de dollar zijn waarde behoudt?

Luistertip van de week

De halving staat voor de deur en daarom is de luistertip deze week een podcast die wat verdieping geeft op dit interessante event. Onze Nederlandse trots PlanB die bij What Bitcoin Did uitlegt waarom de digitale munt volgens hem geen speelgoed meer is voor nerds, maar een serieuze financiële asset en gaat hij in op zijn nieuwe S2FX-model.

Korte koersblik

De bovenstaande 7 daagse koersgegevens zijn op dinsdag 05-05-2020 om 12:15 overgenomen van coinmarketcap.com

Wát was het een week voor bitcoin! In de vorige nieuwsbrief gaven we aan dat de moeder aller cryptocurrencies in gevecht was rond de $7900-8000, maar daar zijn we inmiddels fier doorheen gebroken. Na een top rond de $9400 kabbelt de bitcoin koers nu rustig richting de halving rond het niveau van $9000. Ondanks dat we al lang weten dat de halving eraan komt, kan dit event zomaar eens voor koersvuurwerk zorgen. De kans is namelijk groot dat veel mainstream media er aandacht aan gaan besteden.

Dat was hem weer voor deze week! De volgende nieuwsbrief die we jullie brengen zal hoogstwaarschijnlijk in jullie postvak landen nadat de halving heeft plaatsgevonden. De verwachting is dat het veelbesproken event in de nacht van maandag op dinsdag aanstaande gaat plaatsvinden! Wij hebben er zin in, tot volgende week!