Voor de meeste economen, centrale bankiers en machthebbers van deze wereld is geld een instrument om de economie en daarmee de maatschappij te controleren. Gaat het niet goed met de economie? Dan printen we toch even wat geld bij om de boel te stimuleren, helemaal geen probleem. Heeft dat geen effect? Oh dan schroeven we de rente toch even omlaag. Alles om te voorkomen dat de economie in een dip terechtkomt. 

De macht over het geld is voor overheden het ultieme controlemiddel.

Eén van de weinige dingen die de volledige financiële controle nog in de weg staat is het bestaan van cash geld. Cash geld is praktisch oncontroleerbaar. Je kunt er anoniem transacties mee doen en het maakt een diep-negatieve rente onmogelijk. Als de centrale bank de rente bijvoorbeeld naar -10% zou brengen om de economie te stimuleren, dan zou je wel gek zijn om je geld op je rekeningen te laten staan. Dat kost je dan 10% op jaarbasis. Het gevolg van een dergelijke rente zou zijn dat iedereen zijn geld gaat pinnen. Maar wat als cash niet meer bestaat? Dan heb je als centrale bankier nóg meer controle over de economie. 

In deze nieuwsbrief wil ik het hebben over een fenomeen dat er ongetwijfeld gaat komen: Central Bank Digital Currencies.

Wat staat er te gebeuren?

Centrale bankiers en overheden weten van gekkigheid niet meer wat ze moeten doen om de economie aan de gang te houden. Sommige overheden hebben zelfs besloten om iedere inwoner van hun land gratis geld te geven. Maar dan komt het volgende probleem, hoe ga je dat geld op al die rekeningen krijgen? Dat is in het huidige systeem een hele lastige klus. Het zou veel makkelijker zijn als alle burgers een directe rekening bij de centrale bank hadden, dan kan dat geld veel makkelijker gedistribueerd worden. Bijkomend voordeel is dat de overheid daarmee nóg meer controle over het geld krijgt.

Waarom moet ik dit weten?

Volgens veel mensen zijn Central Bank Digital Currencies een bedreiging voor Bitcoin. Gelukkig voor ons klopt daar helemaal niets van. Bitcoin is juist waardevol omdat het een politiek-onafhankelijke vorm van geld is. Een vorm van geld waar mensen geen controle op kunnen hebben. Er zullen nooit meer dan 21 miljoen bitcoin zijn en daar kan niemand iets aan veranderen, ook een Central Bank Digital Currency niet.

Ik durf zelfs te stellen dat een digitale munt van de overheid de waarde en het belang van Bitcoin alleen maar doet toenemen. 

In het kort

Ons monetaire systeem is gebouwd vanuit de wens om de economie te controleren. Om dat te laten slagen is steeds meer controle nodig en grijpt de overheid naar middelen die de vrijheden van burgers steeds verder inperken. Bitcoin is een reactie op deze hang naar controle en trekt de macht over het geld weg van de mens. De scheiding tussen geld en staat. 

Central Bank Digital Currencies geven de staat nóg meer mogelijkheden om het volk te controleren en dat maakt Bitcoin alleen maar belangrijker. Steeds meer mensen zien dat er geen alternatief is. Bitcoin is de toekomst van ons geld. Lees hier hoe Bitcoin is ontstaan.

De leestip van de week

Als leestip van de week wil ik deze keer de prachtige blog van Unchained Capital meegeven. Het gaat om een serie van artikelen geschreven door Parker Lewis, die in een paar artikelen de kern van Bitcoin weet te vangen. De economische, filosofische en politieke aspecten van Bitcoin komen allemaal voorbij in deze reeks, te beginnen met de eerste: Gradually, Then Suddenly.

De korte koersblik

Bitcoin heeft zich de afgelopen week sterk gehouden en lijkt goed stand te houden boven de $7500. Het is nu zaak dat de bulls een solide support-zone bouwen rond dat punt zodat we daar niet meer doorheen zakken. Houden ze de komende dagen de grens van $7500, dan kunnen we voorzichtig verder omhoogkijken en wellicht weer richting de $8000.

Dat was hem alweer voor deze week! De veelbesproken halving komt nu echt in de buurt, wellicht is het leuk om daar in de nieuwsbrief van volgende week aandacht aan te besteden. Mits er natuurlijk geen andere interessante ontwikkelingen zijn in het Bitcoin-landschap, maar dat gaan wij de komende dagen weer scherp in de gaten houden.

Tot volgende week!